Inkoop van bankbiljetten

VEELGESTELDE VRAGEN OVER PAPIERGELD

Een taxatie is gratis; u betaalt geen vergoeding of provisie. En als u uw bankbiljetten aan ons verkoopt, houden wij geen taxatiekosten in.

Wij kopen alle papiergeld dat niet in omloop is en niet inwisselbaar is, zowel uit Nederland als uit het buitenland:

1: Naast bankbiljetten kopen we assignaten, recepissen, muntbiljetten, zilverbonnen en betalingscertificaten.

2: Ook biljetten die tijdelijk of in een beperkt gebied circuleerden, kunt u aan ons verkopen zoals noodgeld, inflatiegeld, oorlogsgeld, kampgeld, militair geld, scheepsgeld (boordgeld) en kantinegeld.

3: Verder zijn er bijzondere biljetten zoals testbiljetten, specimenbiljetten, proefdrukken en misdrukken/foutdrukken. Ook dit papiergeld kopen we in.

Zie onze overzichtspagina Bankbiljetten die we kopen.

De laatste Nederlandse guldenbankbiljetten zijn inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank (DNB). In België wisselt u bepaalde Belgische Franken in bij de Nationale Bank van België (NBB).

Papiergeld dat niet inwisselbaar is, kunt aan ons verkopen. Hoeveel uw biljetten waard zijn, hangt af van de kwaliteit, de zeldzaamheid en de populariteit.

De prijzen van bankbiljetten variëren van enkele euro’s voor eenvoudige “vakantiebiljetten” tot een paar honderd euro of meer voor oude zeldzame bankbiljetten in topkwaliteit.

Wilt u uw papiergeld verkopen, of wilt u alleen weten wat uw papiergeld waard is? Neem dan contact met ons op of start een gratis online taxatie. Binnen 24 uur heeft u de uitkomst.

Het bedrag op een bankbiljet (denominatie, coupure) laat zien of er bij de uitgifte van het biljet hoge inflatie in het land was. Het zegt op zich weinig over de huidige waarde van het biljet. Er zijn bijvoorbeeld biljetten van 1 Miljoen Pesos (1.000.000) uit Bolivia, 1 Miljard Mark (1.000.000.000) uit Duitsland en zelfs 1 Biljoen Dollars (1.000.000.000.000) uit Zimbabwe. Ze hebben alle een geringe waarde en zijn verkrijgbaar voor enkele euro’s .

Dat is niet altijd het geval. Zo is Duits geld van ná 1945 vaak meer waard dan ervoor. Per geval beoordelen we bij Notaphilic World om welke biljetten het exact gaat en wat hun marktwaarde is.

Verzamelaars en beleggers zoeken altijd de beste kwaliteit. Zo ook bij bankbiljetten. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. De hoogste kwaliteit is Ongecirculeerd (UNC), ook wel Ongebruikt genoemd.

Papiergeld (notafilie) is een onderdeel van de numismatiek (munt- en penningkunde). Daarom heeft papiergeld dezelfde kwaliteitsindeling als munten. Hier ziet u de internationaal gebruikelijke kwaliteitsindeling.

Per geval bekijken we of we een bod doen op de hele verzameling of apart op de bankbiljetten en de munten. In voorkomende gevallen kunnen wij u voor de munten doorverwijzen naar een collega-munthandelaar.

De belangrijkste elementen van een taxatie van papiergeld zijn:

  • determinatie: bepalen om welk bankbiljet het gaat;
  • authenticatie: bepalen van de echtheid van het biljet;
  • kwalificatie: bepalen van de kwaliteit en conditie van het biljet;
  • waardering: bepalen van de geldelijke waarde van het biljet.
Bij bijzondere bankbiljetten kijken we ook naar zaken als provenance (herkomst) en uniciteit (mate van zeldzaamheid).

Er zijn twee mogelijkheden om uw papiergeld te taxeren:

  1. Online taxatie. U stuurt foto’s of scans op van uw biljetten. Op basis hiervan doen we de waardebepaling.
  2. Taxatie op afspraak. U komt naar ons kantoor in Den Haag. We kunnen ook bij u langskomen als het een grotere verzameling betreft, of als dit uw voorkeur heeft.

Een taxatie is gratis; u betaalt geen vergoeding of commissie. En als u uw bankbiljetten aan ons verkoopt, houden wij geen taxatiekosten in.

De verkoop kan nog dezelfde dag bij enkele bankbiljetten of een partijtje eenvoudige biljetten. Bij een grotere verzameling of zeldzame biljetten doorgaans binnen twee werkdagen. U wilt immers verzekerd zijn van een degelijke taxatie en een serieus bod.

Bij verkoop dient u ouder te zijn dan 18 jaar. Wij kunnen u vragen zich te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart).

De informatie tussen ons wordt discreet behandeld en is strikt commercieel vertrouwelijk. Zie ook onze Privacyverklaring.

Wij betalen u direct uit, per bankoverschrijving of indien gewenst contant.

Heeft u nog andere vragen over papiergeld? Wij beantwoorden deze graag.