Inkoop van bankbiljetten

VEELGESTELDE VRAGEN OVER PAPIERGELD

Een taxatie is gratis; u betaalt geen vergoeding of provisie. En als u uw bankbiljetten aan ons verkoopt, houden wij geen taxatiekosten in.

Wij kopen alle papiergeld dat niet in omloop is en niet inwisselbaar is, zowel uit Nederland als uit het buitenland:

1: Naast bankbiljetten kopen we assignaten, recepissen, muntbiljetten, zilverbonnen en betalingscertificaten.

2: Ook biljetten die tijdelijk of in bijzondere situaties werden gebruikt, kunt u aan ons verkopen, zoals noodgeld, inflatiegeld, oorlogsgeld, kampgeld, militair geld, scheepsgeld en kantinegeld.

3: Verder zijn er speciale biljetten zoals testbiljetten, specimenbiljetten en misdrukken. Ook dit papiergeld kopen we in.

Zie tevens onze overzichtspagina bankbiljetten die we kopen.

Ingetrokken papiergeld dat inwisselbaar is, heeft altijd waarde. In Nederland zijn de laatste guldenbankbiljetten inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank (DNB). In België wisselt u bepaalde Belgische Franken in bij de Nationale Bank van België (NBB).

Ingetrokken papiergeld dat niet inwisselbaar is, kunt aan ons verkopen. Wij kopen alle soorten papiergeld. Hoeveel uw biljetten waard zijn, hangt af van de kwaliteit, de zeldzaamheid en de populariteit.

De prijzen van bankbiljetten variëren van een paar euro’s voor eenvoudige “vakantiebiljetten” tot duizenden euro’s of meer voor zeer zeldzame oude bankbiljetten in topkwaliteit.

Wilt u uw papiergeld verkopen, of wilt u alleen weten wat uw papiergeld waard is? Neem dan contact met ons op of start een gratis online taxatie. Binnen 24 uur heeft u de uitkomst.

Het bedrag op een bankbiljet (denominatie, coupure) laat zien of er bij de uitgifte van dat biljet hoge inflatie in het betrokken land was. Het zegt weinig over de huidige waarde van het biljet. Zo zijn er biljetten van 1 Miljoen Pesos (1.000.000) uit Bolivia, 1 Miljard Mark (1.000.000.000) uit Duitsland en zelfs 1 Biljoen Dollars (1.000.000.000.000) uit Zimbabwe. Deze hebben alle een geringe waarde, en zijn verkrijgbaar voor enkele euro’s .

Dat is niet altijd het geval. Zo is Duits geld van ná 1945 vaak meer waard dan ervoor. Per geval beoordelen wij om welke biljetten het exact gaat en wat hun marktwaarde is.

Papiergeld (notafilie) is een onderdeel van de numismatiek (munt- en penningkunde). Daarom heeft papiergeld dezelfde kwaliteitsindeling als munten. De hoogste kwaliteit is Ongecirculeerd, afgekort tot UNC van het Engelse woord Uncirculated.

Hier ziet u de internationaal gebruikelijke kwaliteitsindeling

Per geval bekijken we of we een bod doen op de hele verzameling of alleen op het papiergeld. In voorkomende gevallen kunnen wij u voor de munten doorverwijzen naar een collega-munthandelaar.

De belangrijkste elementen van een taxatie van papiergeld zijn:

  • determinatie: bepalen om welk biljet het gaat;
  • authenticatie: bepalen of het biljet echt is;
  • kwalificatie /gradatie: bepalen van de kwaliteit of conditie van het biljet;
  • waardering: bepalen van de geldelijke waarde van het biljet.

Er zijn twee mogelijkheden om uw papiergeld te taxeren:

  1. Online taxatie. U stuurt foto’s of scans op van uw biljetten. Op basis hiervan doen we de taxatie.
  2. Taxatie op afspraak. U komt naar ons kantoor in Den Haag. We kunnen ook bij u langskomen als het een grotere verzameling betreft, of als dit uw voorkeur heeft.

Een taxatie is gratis; u betaalt geen vergoeding of commissie. En als u uw bankbiljetten aan ons verkoopt, houden wij geen taxatiekosten in.

Ja. Bij enkele bankbiljetten of een partijtje eenvoudige biljetten kan de verkoop nog dezelfde dag. Bij een grotere verzameling of zeldzame biljetten doorgaans binnen twee werkdagen. U wilt immers verzekerd zijn van een degelijke taxatie en een serieus bod.

Bij aankoop van uw biljetten vragen wij u zich te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart). U bent ouder dan 18 jaar.

Wij betalen u direct, per bankoverschrijving of indien gewenst contant.

De informatie tussen ons wordt discreet behandeld en is strikt commercieel vertrouwelijk. Zie ook onze Privacyverklaring.

Ons bod op uw bankbiljetten verplicht u tot niets. Tot de koop gesloten is, kunt u zich altijd bedenken.

Wilt u meer weten over papiergeld? Neem contact met ons op.