Inkoop van bankbiljetten

KWALITEITSINDELING PAPIERGELD

ONGECIRCULEERD (UNC)

Perfect bewaard gebleven biljet. Niet de minste tekenen van enig gebruik. Papier is stevig en geheel schoon. Geen enkele verkleuring. Heeft nog steeds zijn oorspronkelijke glans. Geen enkel spoor van vouwen (“ongevouwen”) of buigen. Geen gaten of scheurtjes. Hoeken zijn scherp en vierkant.

BIJNA ONGECIRCULEERD (AU)

Bijna perfect biljet. Enkele zeer geringe gebruikstekenen. Papier is stevig, schoon en zonder verkleuring. Lichte sporen van vouw of buiging in een hoek van het biljet of een lichte vouw door het midden, niet beide. Geen sterke vouw, gaten of scheurtje. Hoeken scherp en vierkant.

Noot: AU is vergelijkbaar met de aanduiding ZGAN (Z.G.A.N.), “zo goed als nieuw”.

PRACHTIG (XF)

Aantrekkelijk biljet met slechts lichte gebruikssporen. Papier is stevig en schoon, zonder verkleuring. Het biljet heeft maximaal drie lichte of één sterkere vouw. Hoeken zijn niet afgerond, hoogstens wat minder scherp dan bij hogere kwaliteiten. Geen gaten of scheurtjes.

ZEER FRAAI (VF)

Biljet met meer gebruikssporen en slijtage. Papier is relatief stevig maar kan wat vuil of niet storende vlekjes bevatten. Biljet heeft een paar vouwen,  verticaal en horizontaal. Geen gaten, of scheuren. Randen hebben lichte slijtage. Hoeken hebben slijtage maar geen grote ronding.

FRAAI (F)

Biljet dat lang heeft gecirculeerd. Het papier kan slap en vuil zijn maar niet in extreme mate. Kleuren zijn helder maar zonder  glans. Het biljet heeft veel vouwen en kreukels. Scheurtjes aan de randen lopen niet door in het ontwerp. Het biljet heeft geen ontbrekende stukken.

OVERIGE LAGERE KWALITEITEN (LQ)

Zwaar gebruikt en versleten biljet. Het biljet heeft enkele of alle van de volgende gebreken: papier is zeer slap; papier is zeer vuil, met vlekken en/of graffiti en/of verkleuring; delen van het ontwerp zijn niet leesbaar en/of zichtbaar; hoeken zijn geheel afgerond; scheuren lopen door tot in het ontwerp; (delen van) de randen van het biljet ontbreken; gaten in het biljet.

Een juiste kwaliteitsbepaling is de basis van een juiste taxatie.

Laat uw papiergeld deskundig taxeren.